Kultura a tradice

 

Tradice a kultura neoddělitelně patří ke každé zemi a jinak tomu nemůže být ani v případě Francouzské Polynésie.

 

Foto copyright: Tahiti Tourisme

Kultura

Kultura Tahiti a Francouzské Polynésie učaruje skutečně každému. Celkově hraje má v místní společnosti své velmi významné místo, protože je propojena s tradicemi, které se stále dodržují.

Tanec

Polynéský tanec, který mají místní obyvatelé v krvi, osloví každého návštěvníka. Tradiční hudbu uslyšíte na každém ostrově. Překvapením pro návštěvníky může být to, že místní tance nejsou pro ukázku turistům, ale jedná se vždy o autentické představení prostřednictvím, kterého šíří svoji kulturu. Za každým tanečním představením jsou většinou hodiny tvrdé práce a dřiny, protože snahou je ukázat místní tradice co nejlépe.

Hudbě, která nechybí u žádného tance, dominují ukulele a bicí nástroje.

Umění

Prostředí Francouzské Polynésie ve svých dílech představi postimpresionistický malíř Paul Gaugin, který velkou část života strávil v Polynésii. V Evropě prezentoval někkolik sérií svých obrazů, které velmi ovlivnily utváření představ a názorů na tuto část světa. Gaugin byl pro řadu umělců velkou inspirací a vydali se v jeho stopách objevovat krásu a kouzlo Polynésie. Z dalších umělců stojí za zmínku Jacques Boullaire, který zde vytvořil nádherné akvarely.

Tradiční výrobky

Návštěva Francouzské Polynésie se neobejde bez nákupu místních výrobků a sůvenýrů, kdy se může jednat o výrobky ze dřeva, kamenů, kostí, korálků a dalších hezkých materiálů. Mezi tradiční výrobky patří také košíky, klobouky a ozdobné desky na zdi a střechy domů.

Tetování

Dalším význmamným prvkem polynéské kultury je také místní tetování. V dávné minulosti se misionáři snažili tetování zcela vytlačit, ale na štěstí se toto nepodařilo a my dnes můžeme obdivovat zajímavá vyobrazení. Tetování nosí jak muži, tak také ženy a nosí je jako šperk. Ve vyobrazeních můžete spatřit nejůrznější geometrické tvary, květiny, hlavy zvířa a jiné.

V minulosti tetování mělo společenský význam, neboť určovalo příslušnost ke komunitě a dle tetování bylo také možné odlišit, ze kterého ostrova člověk pocházel. Každý ostrov měl v tetování své prvky, dle kterých bylo rozlišení možné. S tetováním byly spojeny také nejrůznější rituály. Muži při vstupu do dospělosti při obřadu ukazovali svá tetování jako symbol odvahy. Naopak ženy měly přísný zákaz pomáhat při vaření do té doby, než prošly obřadem tetování rukou.

googlebf551465193812cc.html